Anonim geri bildirimlerle tüm sesleri duyun

Geri bildirim kültürü yaratmak olumlu ve üretken bir çalışma ortamının en önemli dayanağıdır. Geri bildirim kültürü gelişmiş bir şirkette hem çalışanlar hem de yöneticiler ilerlemek için gerekli içgörüleri hızla alırlar. Anonim -isimsiz- çalışan geri bildirimleri ise çok daha geniş bir pencere açar. Çalışanların herhangi bir yargı ile karşılaşmaksızın özgürce konuşmalarına izin vermek, üretkenliğin ve katılımın artmasına yol açan bir güven ve şeffaflık ortamı yaratır.

 

Neden anonim geri bildirime ihtiyaç var?

Anonim veya isimsiz geri bildirim tanımı sizi biraz endişelendiriyor mu? Şirket içi açıklık ve şeffaflık bu kadar önemli iken neden anonim geri bildirimlere ihtiyaç duyulsun diye düşünüyor musunuz? Bir açıdan haklı olabilirsiniz ama bu tamamen sizin bakış açınız. Bazı insanlar rahatsız oldukları bir konuyu dile getirmek konusunda diğerlerinden daha çok çekingen davranabilirler. Yanlış anlaşılma korkusu bazı konuların halının altına süpürülmesine neden olabilir. Bazı çalışanlar yöneticileriyle ilgili sıkıntılarını dile getirirlerse işlerini kaybedeceklerini düşünebilirler. Anonim geri bildirim bu ve benzeri çekincelerin ortadan kalkmasına ve insanların düşüncelerini rahatça dile getirmelerine olanak tanır.

Bir örnek verelim: Tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilgili kalıplar var. Bu kalıplar kadın çalışanların belirgin ya da belirgin olmayan davranışlarla karşılaşması sonucunu getiriyor. Sürekli sözü kesilen kadınlar, bazı davranış ve şakalardan rahatsızlık duyan kadınlar, daha ötesinde taciz gören kadınlar… Yargılanma endişesi ile dile getirilmeyen bu sorunlar anonim geri bildirim sayesinde özgürce konuşabilir. Karar vericiler sorunlara büyümeden müdahale eder, değerli çalışanların aniden işten ayrılması riski ortadan kalkar.

 

Anonim geri bildirim “şikâyet etmek” anlamına gelmez

Çalışanlar, yönetim takımları için paha biçilmez değerde içgörü kaynaklarıdır. Bazı fikirler söylenme fırsatı bulunmadığı için yok olup gider. Anonim geri bildirim demek insanların birbirlerini özgürce şikâyet etmesi anlamına gelmez. Eleştirilmekten çekinen genç bir çalışan işi geliştirecek bir fikri bu şekilde özgürce ortaya koyabilir. Şirketlerin asıl amacı elbette yeni fikirleri herkesin özgürce ortaya koyabileceği şeffaf ve kapsayıcı atmosferler yaratmaktır. Ne kadar iyi niyetle yola çıkılırsa çıkılsın bazıları öne çıkmak konusunda diğerlerinden daha tutuk olabilirler. Anonim geri bildirimler size duyulmayan sesleri duyma olanağı sunar.

 

Çalışanlardan anonim geri bildirim almanın faydaları

  1. Moral ve motivasyon artışı

Anonim çalışan geri bildirimleri, çalışanların moralini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Hepimiz sesimizin duyulmasını isteriz ve sesimizi özgürce duyurabileceğimiz bir ortam moralimizi de düzeltir. Çalışanların yargılanma veya eleştirilme korkusu olmadan hissettiklerini paylaşmaları onlara zihinsel ve ruhsal açıdan da iyi hissettirir.

  1. İş birliği ortamının iyileşmesi

Herkesin kendini dürüstçe ifade edebileceği bir ortam iş birliği ve daha katılımcı bir çalışma kültürü sağlar.

  1. Verimlilik artışı

Çalışanlara güvenli bir alan sağlamak, endişelerini dile getirme veya öneriler sunma konusunda onları cesaretlendirir, moral artışı verimlilik artışını da beraberinde getirir. Çalışanların verimlilik için süreçlerin nasıl iyileştirilebileceği konusunda sunduğu geri bildirimler de sürecin armağanı olur.

  1. Devir hızının düşmesi

Kendisini rahatsız eden bir konuda sesini duyurabilen ve önlem alındığını gören çalışanların işten ayrılma olasılıkları daha düşüktür.

  1. Şirket itibarının artması

Anonim geri bildirimler yoluyla seslerini duyurabilen çalışanlar, düşüncelerine yönelik aksiyonları gördüklerinde değerli ve önemli hissederler. İnsanlar şeffaf ve çalışanlarına karşı duyarlı olan şirketlerde çalışmak isterler, dolayısıyla fikirlerinin nasıl dikkate alındığına dair hikayeler duyduklarında, şirkete başvurma veya şirketi tavsiye etme olasılıkları daha yüksektir.

  1. Çalışan deneyiminin iyileştirilmesi

Bir çalışanın şirket içinde deneyimlediği her uygulama onun şirket içi yolculuğunun etaplarını oluşturur. Anonim geri bildirim verebilmek önemli bir etaptır ve çalışana sesini her an duyurabileceği güveni getirir.

  1. Yüksek çalışan bağlılığı

Çalışanın işine istekle katılmasını engelleyen sorunlar çözüldüğünde doğal olarak bağlılık oranları artar.