Bağlılık araştırmalarının sonuçlarını çalışanlarla nasıl paylaşıyorsunuz?

Önce çok temel bir soru ile başlayalım: Bir konuda sürekli düşüncelerinize başvurulsa, zaman ayırmanız istense ve sonrasında konu bir daha hiç açılmasa. Daha da kötüsü sağladığınız iç görülerin sonuçlarını dışarı açık bir sosyal medya hesabında ya da haberlerde okusanız… Ne hissedersiniz? Çalışan bağlılığı analizlerinin sonuçlarını şirket içinde gereken şekilde duyurmak ve çalışan deneyimini iyi yönde geliştirecek aksiyonlar almak, analizin kendisi kadar önemli bir konudur.

Moodivation’un 6 adımlı paylaşım önerisi

Çalışan bağlılığı anketini tamamladıktan sonra ilgili şu adımları atmanızı öneriyoruz:

  1. Teşekkür ve süreçle ilgili bilgilendirme
  2. Analiz ve raporlama – tüm kırılımlarıyla
  3. Yönetim takımı sunumu
  4. Takım liderlerine bilgi verme ve her departmanda odak gruplar oluşturma,
  5. Odak grupların sonuçları tartışmasına olanak tanımak ve çözüm önerileri havuzu oluşturmak
  6. Tüm çalışmaları raporlamak, iş adımları oluşturmak ve atılan olumlu adımlarla ilgili şirket içinde bilgi paylaşmak.

Bir çalışan bağlılığı anketini gerektiği gibi sonuçlandırmak, bir anket yollayıp, sistemin hazır raporlarıyla aksiyon hedeflerini tartışmak anlamına gelmez.

Çalışan bağlılığı anketi size organizasyonunuzun var olan durumuyla ilgili sayısız içgörü verir. Bu iç görülerin her biri her zaman söylediğimiz gibi hazine değerindedir.

Bu adımları atarken neleri önceliklendireceğinizi ise kısaca şöyle özetliyoruz:

Çalışan bu analiz için bir vakit ayırdı, TAKDİR’İ hak ediyor.

Doğru bir ANALİZ verilerin değerini ortaya koyar.

AÇIK İLETİŞİM sürecin ayrılmaz parçasıdır.

GERİ BİLDİRİM tüm kademeler için kritik önem taşır.

4 temele dayandırılan 6 adımlık bir yol haritası. Gelin şimdi ayrıntısına bakalım.

TAKDİR VE TEŞEKKÜR

Bir bağlılık anketinden sonra atmanız gereken ilk adım, çalışanlara bu ankete ayırdıkları zaman ve enerji için içtenlikle teşekkür etmektir. Bu teşekkür ne kadar kişiselleştirilmiş olursa o kadar anlamlı olur. Burada 1000 kişilik bir şirkette çalışan her bir kişiye ayrı bir mail atmaktan söz etmiyoruz. Fakat, yönetim takımlarına ve örneğin mağazalardaki ön cephe çalışanlarına aynı teşekkür mesajını atmayın. Lütfen bu adımı sistemin anket sonunda otomatik olarak verdiği yanıtla da geçiştirmeyin. Katılım oranıyla ilgili bilgi verebilirsiniz. Örneğin, satış departmanı %100 bir katılım gösterdiyse onlara “Katılım Şampiyonları” diye hitap edebilirsiniz.

ANALİZ VE RAPORLAMA

Çalışan bağlılığı genellikle insan yönetimi departmanını işidir. Anket sonuçlarına derinlemesine bakmak da doğal olarak onların işidir. Anketin sonuçlarını olası nedenleriyle birlikte tüm kırılımlarda analiz edin. Standart raporlamanın ötesini görmeye çalışın. Bu analiz işin sorumlu departmanı olarak size tüm sorulara yanıt verebilme şansı verir.

YÖNETİM TAKIMLARI SUNUMU

Üst yönetim takımına ayrıntılı bir sunum hazırlayın ve devam eden adımlarla ilgili onları öncelikli olarak bilgilendirin. Bazen çalışan bağlılığı anket sonuçları hayal edilenden çok uzak olabilir. Düşük çalışan bağlılığı halının altına süpürülmesi gereken bir şey değil tam tersi masaya yatırılması gereken bir konudur. Eğer yönetim takımlarınız çalışan bağlılığının organizasyonel başarıya olan etkisini gerçekten biliyorsa, bu sunuma her kırılımda neden sonuç ilişkisiyle ve ciddiyetle bakarlar. (Bağlılık anketi yapmadan önce bir bağlılık eğitimi planlıyor olabilirsiniz)

TAKIM LİDERLERİNİ BİLGİLENDİRME ODAK GRUPLAR OLUŞTURMA

Bağlılık anketi sonuçlarını bir rakamdan ibaret görmeniz imkânsız. “Bizim şirketimizde bağlılık yüzde 67’dir” cümlesi hiçbir şey ifade etmez. Eğer mavi yakalılarda düşük bir bağlılık oranı çıkıyorsa, oluşturacağınız odak grupta bu oranı çoksesli olarak tartışma şansınız olur. Ekip liderlerine odak gruplar oluşturmaları görevi verin ve odak grupların sürecin devamında alacağı sorumluluğu paylaşın.

Çalışan bağlılığı anket sonuçlarını paylaşmak her zaman mutluluk vermez. Hele de sonuçlar şirket için istenmeyen bir manzarayı işaret ediyorsa. Eğer kutlanacak bir şey varsa süreç biraz daha kolay olabilir. Ama 90’ın altındaki her bir oran üzerinde düşünülmeyi hak eder. Unutmayın, çalışanlar şirketleri, işleri ve yöneticileri ile ilgili bir geri bildirim verdiler, bu geri bildirimin sonunda alınacak aksiyonları görmek onların hakkı. Sonuçları olumlu bir şirket diliyle paylaşıyor olmanız, açık iletişim konusunda kararlı olduğunuzu, güçlü yönleri kutlamaya ve gelişim alanlarını geliştirmeye açık olduğunu gösterir. Kiminle hangi düzeyde paylaşım yapacağınızı planlamalısınız. Moodivation teknolojisi uygun düzeyde bilgi vermek konusunda size destek olur. Operasyonel yöneticiler, ekiplerinin ve genellikle tüm organizasyonun sonuçlarını inceleyebilmelidir.

ODAK GRUP ÇALIŞMALARI

Dördüncü adımda oluşturduğunuz odak gruplar bu adımda çalışmaya başlamalıdır. Her odak grup kendisini ilgilendiren sonuçlarla ilgili tartışmalı ve olası çözüm önerileri bir havuzda birikmelidir. Çalışanların hepsini bir grubun temsil ediyor olması bu sürecin başarısının anahtarı. Kimseyi oyunun dışında bırakmamalısınız.

AKSİYON ADIMLARI

Sonuçlar ne olursa olsun elinizde harika bir veri var. Bu veri organizasyonun geleceği için çok kıymetli ve aksiyon almanız için bir pusula. Görünüşte cesaret kırıcı olan geri bildirimler, sonuçları ihtiyacı olan kişilerle paylaştığınızda büyüme için değerli bir fırsata dönüşebilir. Artık analizlerinizi, yönetici ve odak grup geri bildirimlerini toparlayarak her kademede aksiyon planlaması yapabilirsiniz.

 

Bağlılık anketi sonrası için notlar:

  • Çalışan bağlılığı anketi senede bir veya iki senede bir yapılacak sıradan bir anket değildir. Bu anketin sonuçları müşterilerinizin memnuniyet derecelerine, liderlerinizin gelişim alanlarına hatta şirket içindeki iş kazalarına bile somut veri oluşturur.
  • Çalışan bağlılığında zaman içinde meydana gelen değişiklikleri ve eğilimleri ölçmek için takip anketleri, nabız anketleri veya mini anketler yapabilirsiniz.
  • Sürekli geri bildirim almanıza destek olacak bir sistemle şirketin nabzını tutabilirsiniz.
  • Sonuçlarınızı sektör standartlarıyla veya rakiplerinizle karşılaştırabilir, hedeflerinizi geliştirebilirsiniz.
  • Bağlılık anketi gelişim alanları eğitim planlamalarınız için de eşsiz bir veri kaynağıdır.

 

Çalışan bağlılığını ölçmeye karar vermek şirketin geleceğine yönelik adımları hızlandırma kararı vermektir. Bir çalışanın bağlı veya bağsız olması tüm organizasyona etki etmeyebilir. (Müşteri iletişim merkezinin lideri değilse!) Fakat şirket genelinde çalışanların isteksizliği geleceği etkiler. Moodivation danışma kurulunun deneyimli danışmanlarının hep üzerinde durduğu bir noktayı ekleyerek makalemizi kapatalım: Çalışan bağlılığı sadece İK’nın konusu değildir. İK sonuçları derinlemesine ortaya koyarak çözümlere aracılık eder. “Haydi çalışan bağlılığı için bir etkinlik düzenleyelim” diyemezsiniz, çünkü bağlılık bir olay değil deneyimin geldiği noktadır.