Çalışan becerilerinde devrim zamanı

Çalışan becerilerinin geliştirilmesi veya yeni beceriler kazandırılmasıyla ilgili hala bir iş planınız yok mu? Dünya Ekonomik Forumu’nun ortaya koyduğu şu verileri bir düşünün:

  • Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) göre, küresel işgücünün yarısının 2025 yılına kadar yeniden beceri kazandırılması gerekecek.
  • Dünya Ekonomik Forumu’na Daha adil bir dünya yaratmak için insan sermayesine acil bir yatırım gerekiyor.
  • Teknoloji, önümüzdeki on yılda 1,1 milyar işin radikal bir şekilde dönüşmesini sağlayabilir.

Dünya Ekonomik Forumu’na göre çalışanların becerilerinin geliştirilmesi ve yeni beceriler kazandırılması, küresel bir inisiyatif başlatacak kadar önemli bir konu. Bu amaçla Ocak 2020’de Dünya Ekonomik Forumu’nun 50. Yıllık Toplantısında başlatılan *Yeniden Beceri Devrimi Girişimi, 2030 yılına kadar bir milyar insana daha iyi eğitim, beceri ve iş sağlamayı hedefliyor.

Aslında mesaj son derece net: Beceriler değişiyor, işler değişiyor, organizasyonlar ve endüstriler değişiyor, hatta tüm çalışma ortamı değişiyor ve bu son derece hızlı gerçekleşiyor. Siz bu değişimin neresinde yer alacaksınız?

 

Beceri geliştirmek veya yeni beceriler kazandırmak arasındaki fark nedir?

Beceri geliştirme, çalışanlara işlerini daha iyi yapmalarına yardımcı olacak yeni beceriler kazandırılması anlamını taşıyor. Bir pazarlama uzmanının dijital pazarlama konusunda beceri geliştirmesi gibi…

Yeni beceriler kazandırılması ise; çalışanlara yeni bir mesleğe, işe ya da pozisyona geçiş için yeni beceriler öğretmeye odaklanır.

Çalışan becerilerinin geliştirilmesi yönetim takımları için yeni bir konu değil. Öğrenme ve gelişim faaliyetlerinin geneli bu hedefe odaklanıyor. Çalışana yepyeni beceriler kazandırılması ise yetenekli çalışanının odağını bozmak olarak görülebilirdi.

“İyi yaptığı bir işi daha iyi yapma olasılığı varken neden farklı bir iş beceri setine ihtiyaç olsun?” diye düşünülebilirdi.

Düne kadar.

Bugün çalışanlar, dünyayı etkisi altına alan büyük istifa (büyük değişim, büyük yorgunluk vs.) dalgasına kapılarak her şeyin değişebileceğini gösterdiler. Aralarında yeni bir yaşam isteyenler, farklı bir şehir isteyenler, heyecan verici bir iş isteyenler, daha iyi koşullar isteyenler, hiçbir şey istemeyenler ve hatta ne istediğini bilmeyenler vardı.

Pandemi tüm insanlara, şu anda hayatta durdukları noktanın kendileri için en iyi nokta olup olmadığını sorgulama fırsatı sundu.

Herkes kendi yanıtını verdi ve hamlesini yaptı.

Gelinen noktada yüzlerce şirket, binlerce yetenekli çalışanını yitirdi.

 

Beceri geliştirmek veya yeni beceriler kazandırmak neden önemli?

Mevcut ekonomik ortam, şirketlerin tutarlı olabilmek için müşterilerine veya pazarda yarattıkları talebe güvenemeyeceklerini gösteriyor. Tüm belirsizler içinde en önemli dayanağınız, dayanıklı, esnek ve uyarlanabilir iş gücünüz olarak görülüyor. Çalışanlarınızın becerilerini artırmak veya yeni beceriler kazandırmak size büyük bir avantaj sağlayabilir.

Tersi durumda, kurumsal yaşamın doğası haline gelen sürekli gelişim ve değişim atmosferinde nefes almanız zorlaşır.

Öte yandan, dijital dönüşüm ve hemen her iş alanında otomasyona geçiş, yeniden beceri kazandırma ve becerilerin artırılması ihtiyacını tetikliyor. Bu, son iki yıllık bir konu değil. Dijital devrim 2020 yılına kadar çoktan başlamıştı ve beceri setlerinin önemi anlaşılmıştı. Pandemi dijital dönüşüme uzak duran kuruluşları da dönüşmeye zorunlu bıraktı. Hani neredeyse, uyuduk, uyandık ve dönüştük!

Kabul etmeliyiz ki geri dönüş artık mümkün değil.

Devam eden yeni teknolojilerin kullanıma sunulması ve işin değişen yüzü, iş gücünün her zaman yeni beceriler öğrenmeye devam etmesini gerektiriyor. Rekabete ayak uydurmak isteyen her organizasyon, yeniden beceri kazanmanın ve becerilerin geliştirilmesinin en önemli stratejik öncelik olduğunu kabul etmeli. Kuruluşlar için yaşam boyu öğrenme kültürüne sahip olmak müthiş bir avantaj yaratabilir. Hali hazırda bu kültüre sahip olan organizasyonlar için yeniden beceri kazandırma ve beceri kazandırma, bir proje değil, bir norm.

 

Kısaca; bugün hangi becerilere ihtiyaç duyduğunuzun ötesinde yarın hangi becerilere ihtiyaç duyacağınızı da kapsamlı bir biçimde analiz etmeniz gerekiyor. Kritik becerileri ortaya koymakla başlayan gelişim sürecinizde, bunu nasıl yapacağınızı ise hedefleriniz belirleyecek.

 

Kaynaklar

* reskillingrevolution2030.org