Çalışanları takdir ederken dikkat etmeniz gerekenler

 

Hepimiz yaptığımız işler için bir teşekkürü hak ediyoruz. Fakat çalışanlar için durum biraz farklı. Onlara sunacağınız teşekkür, sadece onların memnuniyetini değil sizin iş sonuçlarınızı da etkiliyor. Yani, teşekkür etmenin sadece çalışanla ilgili bir şey olduğunu düşünüyorsanız bir kez daha düşünün deriz. Takdir görmek çalışan bağlılığı konusunun en önemli tetikleyicilerinden biridir ve çalışan bağlılığı şirkete çok yönlü kazanç sağlar.

Bir işi başlatmak ve devam ettirmek için neye ihtiyaç var? İyi bir iş fikrine, belki bir başlangıç finansmanına ve yetenekli çalışanlara… Yetenekli çalışanlara ulaşmak bir başarıdır ve onları elde tutmayı başarmak ise bu başarının ortalama dört katı bir performans gerektirir. Yönetim takımlarının ve liderlerin performans kriterlerinden belki en önemlisi de budur. Çalışanlarınızı elde tutmanın en iyi yollarından biri ise onlara değer verildiğini göstermektir. Takdir etmek, teşekkür etmek ve bazen de onore etmek.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da doğru bilinen yanlışlar, eksik bilgiler ve üzerinde titizlikle düşünülmesi gereken noktalar var.

 

Gelin keşfedelim.

  1. Herkesin takdir ihtiyacının farklı olduğunu unutmayın. Kimisi basit bir teşekkürle mutlu olur kimisi bunun yüksek sesle dile getirilmesini bekler, kimisi ise daha somut takdir beklentileri içindedir. Her çalışanın takdir için farklı ihtiyaçları olsa da eğer bir noktadan başlamak istiyorsanız kendinizden yola çıkın. Nasıl takdir görmek istiyorsunuz?
  2. Takdir hakkınızı kullanmaktan kaçınmayın, takdir cimrisi olmak size kazandırmaz. Araştırmalar özellikle eski nesil yöneticilerin takdir etmek konusunda çok konforlu olmadığını gösteriyor. Muhtemelen geçmişten bugüne getirdikleri deneyimler yüzünden. Yeterince takdir görmediler ama çok çalıştılar. İş değiştirmek o zamanlar moda değildi ve insanlar buldukları işe sıkı sıkı tutunurlardı. Artık öyle değil! Takdir hakkınızı doya doya kullanın ve bu konuda rahat olun. Kimse şımarmayacak
  3. Bir teşekkür. İki teşekkür. Üç, dört… Peki ya sonra?

Eğer durmadan teşekkür ettiğiniz çok yetenekli bir çalışanınız işten çıkma görüşmesi sırasında “hiç takdir edilmedim” derse lütfen şaşırmayın. Teşekkür güzeldir ama hep teşekkür bazen “hiç takdir” anlamına gelebilir. İlk maddeye geri dönün: Herkesin beklentileri farklı olabilir.

  1. Takdiri adalet farklı takdir adaleti farklı. Bu nokta bazen gözünüzden kaçıyor olabilir. Yetenekli bir çalışanı takdir etmelisiniz ama gözünüzü dört açın ve sadece sonuçları değil, çabaları da takdir edin. Farklı nedenlerden dolayı daha çok çalıştığı halde yüksek başarı elde edemeyen bir çalışan varsa onu görün. Hatta işinizin bir bölümü onu görmeye çalışmak olsun. Görünmez olmak bir çalışanın en önemli ayrılık nedenlerinden biridir.
  2. Yenilikçi yollar bulun. Özel bir hediye, komik bir hediye, küçük bir kutlama, beklenen bir konser veya çok önemli bir maçın bileti, çocuğunuza yazılmış “Annen bu ay harikalar yarattı ve sana bizimle onu paylaştığın için teşekkür ediyorum” yazan bir not, bir SPA seansı hediyesi… Ismarlamak üzere olduğunuz pastayı sipariş etmeden önce bir düşünün. Pasta mı SPA mı?
  3. Geri bildirimle beslenen takdir kültürü. Takdir güzel fakat geri bildirimle süslenirse çok daha anlamlı. Çalışanın takdirin yanında sağlıklı geri bildirim alması çok daha faydalı sonuçlar getirir. Özellikle çabayı takdir ettiğiniz durumlarda gelişim alanları üzerine vereceğiniz kaliteli geri bildirim paha biçilmez olur. Ayrıca orta kademe yöneticilerinizi olumlu geri bildirimleri ve her çalışana teşekkür etmeleri konusunda eğitin.