Çıkış görüşmeleri ve anketleri neden önemli?

Çalışanla yapılan her görüşme ondan alınan her içgörü hazine değeri taşır. Moodivation kullanan şirketlerden gelen geri bildirimlerin ortak paydası, çalışanlardan gelen sürekli ve kesintisiz geri bildirimlerin süreçleri planlamakta büyük fayda sağladığı yönünde oluyor. Bu çok sevindirici. Çalışanların her adımdaki geri bildirimleri inşa edilen süreçlerin sürdürülebilirliği açısından çok önemli.

Artık sizinle çalışmayacak olan çalışanların bile…

İşten ayrılma sürecinde yapacağınız çıkış görüşmeleri ve anketleri size tüm zamanlardan daha faydalı içgörüler getirebilir. Moodivation ekibi olarak biz, “Gidenlerin neden gittiğini anlamak çok önemli fakat kalanların neden kaldığını da biliyor olmalısınız” cümlesine inanıyoruz. Hem geri bildirim araçlarımız hem de çıkış anketlerinizi kolayca yapabileceğiniz anket modülümüzle tüm yanıtları almanıza destek oluyoruz.

Neden çıkış anketi?

İşten ayrılma kararı vermiş bir çalışanın duygularını ve izlenimlerini almanız, mevcut durumu iyileştirmeye yönelik eşsiz bir fırsattır. Bu arada çıkış anketlerine katılım oranının ortalama yüzde 30 ila 35 düzeyinde olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Çalışanlar işten ayrılma nedenlerine göre, yapılacak böyle bir ankete katılmak konusunda tepkisel olabilirler. Şirketlerden gelen bilgilere göre bu tepkisellik sorulan tüm sorulara olumsuz yanıt verme ile de sonuçlanabilir. Çıkış anketlerine düşük katılım genellikle geri bildirim kültürünün yaygın olmadığı şirketlerde görülüyor.

Şöyle düşünün; süreç boyunca fikrini hiç sormadığınız, duygularını öğrenmek istemediğiniz ve düzenli görüşmelerle iletişimde bulunmadığınız çalışanınıza, tam ayrılma arifesinde bir anket gönderiyorsunuz ve düşüncelerini soruyorsunuz. Sizin tepkiniz ne olurdu? Gelen anketi yanıtlar mıydınız? Yanıtlarınız ne kadar objektif olurdu?

Çıkış anketlerini hazırlarken şunları unutmayın!

  • Çıkış görüşmeleri de anketleri de tamamen isteğe bağlıdır. Bu noktada yapacağınız zorlama, sizi mutsuz eden sonuçlar alma oranınızı artırır.
  • Çıkış anketi veya görüşmesi, çalışan deneyimi konusunun çok önemli bir kilometre taşıdır. Adayın iş ilanınızı gördüğü anda başlayan ve ayrıldığı güne -hatta sonrasında da sürmesi hedeflenir- kadar devam eden çalışan deneyimi attığınız her adımın, tutarlı, içten ve bir strateji içermesini gerektirir.
  • Düzenli, kesintisiz ve sağlıklı geri bildirim kültürüne sahip olan kurumlarda çalışanlar, her adımda fikirlerinin değerlendirilmesine çok alışıklar. Çıkış anketini yanıtlarken de bu kültürün gereklerine uymaları muhtemeldir.
  • İşten ayrılma anı her zaman olumsuz bir deneyime işaret etmez. Son derece dostane ayrılıklar da mümkün. Çalışanların karşılarına vazgeçilmez bir fırsat çıkabilir, artık çok farklı bir yola girme kararı vermiş olabilirler. Durum böyle olduğunda ayrılma süreçleri genellikle pozitif bir ortamda ve keyifli geçer. Olumlu deneyimlerle ayrılan çalışanın şirketle ilgili son geri bildirimi çok kıymetlidir. Olumsuz duyguların tepkiselliğinden uzak somut ve aydınlatıcı geri bildirimler gelebilir. Ona soracağınız sorularda bu detaya dikkat etmenizi öneririz.
  • Tükenmişlik son dönemde tüm dünyada çok sayıda çalışanın işten ayrılmasına yol açıyor. Fiziksel, zihinsel, bedensel, finansal ve duygusal iyilik halinden uzaklaşan çalışanların sayısı giderek artıyor. Çıkış anketlerinden alacağınız geri bildirim, içeri dönüp kalanların iyilik hallerini nasıl düzelteceğinize destek olabilir. Çıkış anketleri, çalışan devir hızını düşürmek konusunda işe yarar.
  • Çıkış anketlerine verilen yanıtların doğru analizi önemlidir. Herkes aynı sebeplerden dolayı işi bırakıyorsa, bu bir şeylerin yolunda gitmediğinin sağlam bir göstergesidir. Dayanılmaz bir yönetici, bir İK sorunu, bir sağlık riski veya sadece köhnemiş ofis politikaları olabilir. Bu noktada sorunlarla yüzleşme kararlılığı gerekir.
  • Dürüstlük ve içtenlik, çalışan iletişimin her adımında olduğu gibi çıkış mülakatları ve anketleri sırasında da önemlidir. Açık ve net, yönlendirmeyen doğrudan yanıtlar almayı sağlayan ve olabildiğince organik sorular sormalısınız. Konu geri bildirim toplamak olduğunda dürüstlük sağlıklı bir içgörü için en önemli koşuldur.
  • Çıkış görüşmelerinin ve anketlerinin en iyi yönü aslında yöneticiler için en riskli olan yönüdür. İşten ayrılmış ya da ayrılmakta olan çalışan, kimseyi memnun etme kaygısı taşımaz. Eğer doğru yönetilmekte olan bir süreç ise şirkete fayda sağlayacak ve kalan arkadaşlarının çalışma kalitelerini artıracak tüyolar verebilir.
  • Çıkış görüşmeleri ve anketleri işe alım süreçlerinizi geliştirmenizi de sağlar. Adayların deneyimlerini planlarken, deneyimli çalışanlardan görüş almak sizce de mantıklı değil mi?