Onboarding ve oryantasyon arasındaki 8 fark

Bazı kavramlar birbirlerinin yerine kullanılıyor ve aradaki önemli farklar gözden kaçıyor. Onboarding ve oryantasyon bunlardan biri.

Belki de en önemlisi.

Önce istatistiklere göz atalım:

  • Çalışanların yüzde 69’unun, iyi bir işe alım deneyimi yaşamaları durumunda üç yıl boyunca şirkette kalma olasılıkları daha yüksek.
  • Sistemli bir işe alım sürecinden geçen yeni çalışanların, üç yıl sonra kurumda kalma olasılıkları ise yüzde 58 daha fazla.
  • Standart bir işe alım sürecine sahip kuruluşlar, yeni işe alımlarda yüzde 50 daha fazla verimlilik elde ediyor.

Onboarding ya da türkçe kullanımıyla işe alıştırma, organizasyonel başarının en önemli adımlarından birini oluşturur. Çalışan deneyimi süreçlerine yaptığınız yatırımı ve bu yatırımın yüzde kaçını onboarding süreçlerinize yaptığınızı hesaplayın. Sonrasında atacağınız adımlar ne kadar güçlü olursa olsun, işyerindeki ilk gün ve sonrasında edinilen olumsuz izlenimlerin yıkıcı etkisini gözden kaçırmayın.

Bir çalışana işe alım süreci boyunca ve işteki ilk birkaç gününde nasıl davranılacağı, onun şirketinizdeki deneyimi, genel refahı ve performansı üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olacaktır.

Onboarding; yeni başlayan bir çalışanı, tek başına ya da birkaç kişiyle bir toplantı odasına yerleştirip video izletmek değildir. Oryantasyon sürecinizin bir adımı olarak çalışanlara şirket ve eğitim videoları izletebilirsiniz ama işe alıştırmak bu şekilde olmaz.

Gelin oryantasyon ve onboarding (işe alıştırma) arasındaki farklara göz atalım:

  1. Onboarding, bir kuruluşun işe alım yolculuğunun tamamını ifade eden şemsiye bir terimdir. Oryantasyon genellikle yeni işe alınanların resmi olarak bir organizasyonun parçası haline getirilmesi süreci olan göreve başlamayı içerir.
  2. Yeni işe alınanlar için oryantasyon, yeni çalışanların şirketinizle tanıştığı tek seferlik bir etkinliktir. Odak noktası daha geneldir. Oysa onboarding yeni işe alınanların başarılı çalışanlara dönüşmesine yardımcı olan bir dizi etkinlik ve eğitimdir (oryantasyon dahil).
  3. Oryantasyon doğası gereği bir saat, bir gün veya bir hafta sürebilir. Onboarding ise bir yıla kadar uzayabilen bir süreçtir.
  4. Oryantasyon, yeni çalışanı genel olarak şirketin vizyonu ve değerlerine alıştırmayı amaçlar. Onboarding ise, iş eğitimi, en iyi uygulamalar ve şirket politikaları gibi konularda daha fazla ayrıntı sağlayan bir süreçtir.
  5. Onboarding, uzun vadeli çalışan katılımını, performansını, üretkenliğini ve iş yatırım getirisini hedefler. Oryantasyon, çalışanların fiziksel ve duygusal olarak yeni ortama entegrasyonu ve işyeri eğitimlerine hazırlanmasıdır.
  6. Onboarding sonunda, çalışanlar organizasyona katkıda bulunmaya hazır hale gelir. Oryantasyon ise çalışanların önlerindeki yoğun eğitim programına hazır hale gelmesini amaçlar.
  7. Onboarding, çalışanlara rollerini tam olarak anlamaları için zaman tanır ve performanslarını artırmaya odaklanır. Oryantasyon onları rahatlatır ve işin kurallarını öğrenmelerinin yolunu açar.
  8. Oryantasyon genellikle İK’nın sorumluluğundadır. Onboarding ise çalışanın takımını, takım liderini, üst yönetim takımlarını ve İK’yı aynı anda ilgilendirir.

 

Aslında son derece açık: Oryantasyonla şirketi anlamaya başlayan çalışan için onboarding; yapacağı işin sınırlarını, anlamını, değerini, ekibini, arkadaşlarını ve bağlı olacağı ekosistemi anlayacağı bir yolculuktur.

İşe alım programları, yeni işe alınanların ihtiyaç ve beklentilerini kuruluşun ihtiyaç ve beklentileriyle uyumlu hale getirmediği takdirde anlamını yitirir.

Çalışanların yalnızca yüzde 12’si kuruluşlarının işe alım konusunda harika bir iş çıkardığını düşünüyorsa yönetim takımlarının gözden kaçırdığı çok şey var demektir.

Sizce de çalışanlar daha iyisini hak etmiyor mu?

 

Moodivation’un onboarding süreçlerine yanıtı

Moodivation teknolojisi temel olarak şirket içinde bir geri bildirim ortamı yaratır. Spesifik olarak kullanabileceğiniz onboarding anketimizle birlikte, tüm çalışanların anonym kalma özgürlüklerini kullanarak geri bildirim vermelerini sağlarsınız. İşe başlayan her çalışan, bu yeni yolculukta yaşadıklarını periyodik onboarding anketleriyle paylaşır. Daha önemlisi Moodivation ile birlikte yeni şirketinin kendisinden gelen tüm geri bildirimlere açık olduğunu deneyimler.