İşyeri stresini azaltmanın 11 yolu

Her işin kendi içinde bazı zorlukları vardır ve hemen herkes yaptığı işle ilgili bir noktada stres hisseder. Yaptığınız işi çok sevseniz de strese engel olamayabilirsiniz. Ödemeler, teslim tarihi kaygıları, takdir görme kaygısı, terfi beklentisi ve daha birçok şey. Dozunda bir stres ne insan sağlığı için ne de iş için tehlikeli sayılmaz. Fakat iş yeri stresi kronikleştiğinde bunaltıcı olması, sağlığa ve işe yansımaları kaçınılmazdır.

American Psikoloji Derneği işyerlerindeki yaygın stres nedenlerini şöyle özetliyor:

  • Düşük maaşlar
  • Aşırı iş yükü
  • Büyüme veya ilerleme için çok az fırsat
  • İlgi çekici veya zorlayıcı olmayan işler
  • Sosyal desteğin olmaması
  • İşle ilgili kararlar üzerinde yeterli kontrole sahip olmama
  • Çelişen talepler veya net olmayan performans beklentileri

 

Yaşama ve çevreye yayılma riski

İşyerinde yaşanan stres özel yaşama geçildiğinde ortadan kaybolmaz. Uzmanlara göre stresin tüm yaşama yayılması ise insanlarda baş ağrısı, karın ağrısı, uyku bozuklukları, çabuk sinirlenme ve konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlara yol açar. Daha da ötesi kronik stres, anksiyete, uykusuzluk, yüksek tansiyon ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi ile sonuçlanabilir. Ayrıca depresyon, obezite ve kalp hastalığı gibi fiziksel sağlık sorunlarına da katkıda bulunabilir. Aşırı stres yaşayan insanlar, sorunu daha da karmaşık hale getirerek, genellikle aşırı yemek, sağlıksız yiyecekler yemek, sigara içmek veya çeşitli bağımlılık durumları yaşayabilirler.

Peki işyeri stresini azaltmak için neler yapılabilir?

 

İşte 11 öneri

  1. Çalışan sağlığına verdiğiniz değeri vurgulayın – Elbette önce değer verin.
  2. Çalışanların sıkıntı duydukları konularda yöneticilerine kolaylıkla ulaşabilecekleri bir kurumsal atmosfer inşa edin.
  3. Şirket içinde esenliğe (wellbeing) yönelik programlarınızı gözden geçirin. Bu konuyu küçük etkinliklerden çıkarın ve stratejinin bir parçası haline getirin.
  4. Çalışanların birbirleriyle olan iletişimlerini destekleyici çözümler üretin. İnsanların birbirlerini insan olarak tanıdıkları ortamlarda yardımlaşma daha yoğundur.
  5. Öğrenme ve gelişim planlamalarınıza çalışanlarla birlikte yönetim takımlarını da dahil edin ve mümkünse çalışan refahını ön plana alın.
  6. Uzman görüşlerini de alarak iş ortamlarının insan sağlığına uyumunu analiz edin, çözüm üretin. Çok yoğun gürültü, ergonomik olmayan koşullar, yoğun koku gibi faktörler çalışma ortamını stresli bir yer haline getirir.
  7. Çalışanları sürekli daha çok çalışmaya değil, gerektiği kadar dinlenmeye de teşvik edin. Bunun için fırsatlar yaratın, olanaklar tanıyın, çalışmayı olduğu kadar dinlenmeyi de ödüllendirin.
  8. Çalışanların özel sorunlarıyla ilgili destek isteyebilecekleri bir sistem oluşturun. Çalışanların iş stresleri özel yaşamını nasıl etkiliyorsa, özel yaşamlarındaki stresleri de aynı etkiyi iş ortamında yapar.
  9. Esneklik sağlayın. Özellikle evde bakım sorumluluğu olan ebeveynlerin izin alma, evden çalışma, erken çıkma, haftanın 4 günü çalışma gibi esnekliklerden yararlanması için düzenlemeler yapın.
  10. Uzaktan çalışanların işi yürütecek altyapıya ve ortama sahip olduklarından emin olun. Değillerse nasıl destekleyeceğinizle ilgili somut planlama yapın.
  11. Çalışanlarınızı tanıyın. Gerçekten kimler? Nerede yaşıyorlar? Umutları ve korkuları neler?